duminică, 17 iulie 2011

Despre incubare


Incubatia dureaza 17 zile, dar puii pot iesi cu o zi sa doua mai devreme sau ma tarziu, in in functie de temperatura din incubator. Daca temperatura este mai mica vor iesi mai tarziu, iar daca este mai mare, mai devreme. Este bine ca tempetatura sa fie cuprinsa  intre 38-38,5 gr, altfel veti avea o rata de ecloziune mai mica , sau foarte mica.
Eu folosesc un incubator Cleo, nu este profesional, dar isi face treaba foarte bine.
Cu aceste incubator am avut un procent de ecloziune de 80% , adica foarte bun. Se pot obtine si procente mai ridicate, dar cu incuatoare  profesionale.
Procentul de ecloziune depinde foarte mult de mai multi factori, cum ar fi:
-calitatea oualor, adica sursa de la care le luati sa  nu va dea oua mai vechi de 5-6 zile, iar ouale  sa fie pastrate in mod corespunzator[ intr-un meidiu racoros, lipsit de umiditateexcesiva   si nu in bataia directa a soarelui],
-ouale  trebuie intoarse in  fiecare zi,  dimineata si seara;
-in incubator trebuie sa fie o temperatura de 38-38,5 gr ;
- umiditatea trebuie sa fie 60 % [umpleti ambele alveole cu apa]in primele 14-15 zile iar in urmatorele 2-3 zile 70-75 %. pentru obtinerea umiditatii  de 75 % pulverizati peste oua din 3 in 3 ore apa calda cu ajutorul unei pompite de spalat geamuri.
Pentru a masura temperatura eu  folosesc un termometru de acvariu produs de sera[10-15 lei maxim] si un higrometru[15-20 lei] pt masurarea umiditatii.Ambele pot fi gasite la pet-shopurile care au  echipament de acvaristica. Mai exista si termometre mai ieftine dar nu sunt bune si chiar nu le recomand pentru ca au unele au abatere mai mare de 2 grade.
 Sa recapitulam.
Oua de calitate, intoarse dimineata si seara, temperatura de 38-38,5 gr, umiditate 60 % in primele 15 zile si 75% urmatoarele pana la ecloziune si rabdare pt ca veti fi avea nevoie..
Dupa ce puii vor iesi din gaoace, trebuie lasati in incubator pana se usuca si apoi mutati intr-o maternitate.
Despre maternitate intr-o postare viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu