duminică, 17 iulie 2011

Despre incubare


Incubatia dureaza 17 zile, dar puii pot iesi cu o zi sa doua mai devreme sau ma tarziu, in in functie de temperatura din incubator. Daca temperatura este mai mica vor iesi mai tarziu, iar daca este mai mare, mai devreme. Este bine ca tempetatura sa fie cuprinsa  intre 38-38,5 gr, altfel veti avea o rata de ecloziune mai mica , sau foarte mica.
Eu folosesc un incubator Cleo, nu este profesional, dar isi face treaba foarte bine.
Cu aceste incubator am avut un procent de ecloziune de 80% , adica foarte bun. Se pot obtine si procente mai ridicate, dar cu incuatoare  profesionale.
Procentul de ecloziune depinde foarte mult de mai multi factori, cum ar fi:
-calitatea oualor, adica sursa de la care le luati sa  nu va dea oua mai vechi de 5-6 zile, iar ouale  sa fie pastrate in mod corespunzator[ intr-un meidiu racoros, lipsit de umiditateexcesiva   si nu in bataia directa a soarelui],
-ouale  trebuie intoarse in  fiecare zi,  dimineata si seara;
-in incubator trebuie sa fie o temperatura de 38-38,5 gr ;
- umiditatea trebuie sa fie 60 % [umpleti ambele alveole cu apa]in primele 14-15 zile iar in urmatorele 2-3 zile 70-75 %. pentru obtinerea umiditatii  de 75 % pulverizati peste oua din 3 in 3 ore apa calda cu ajutorul unei pompite de spalat geamuri.
Pentru a masura temperatura eu  folosesc un termometru de acvariu produs de sera[10-15 lei maxim] si un higrometru[15-20 lei] pt masurarea umiditatii.Ambele pot fi gasite la pet-shopurile care au  echipament de acvaristica. Mai exista si termometre mai ieftine dar nu sunt bune si chiar nu le recomand pentru ca au unele au abatere mai mare de 2 grade.
 Sa recapitulam.
Oua de calitate, intoarse dimineata si seara, temperatura de 38-38,5 gr, umiditate 60 % in primele 15 zile si 75% urmatoarele pana la ecloziune si rabdare pt ca veti fi avea nevoie..
Dupa ce puii vor iesi din gaoace, trebuie lasati in incubator pana se usuca si apoi mutati intr-o maternitate.
Despre maternitate intr-o postare viitoare.

joi, 7 iulie 2011

Cure cu oua de prepelita

Curele bazate pe oua de prepelita sunt de mai multe tipuri, in functie de afectiunile care trebuie tratate.
Ouale se administreaza dimineata, pe stomacul gol, inainte de micul dejun. Este recomandabil sa fie inghitite crude si cu galbenusul intreg. 

Pentru ca e mic, se poate sparge intr-o lingura, si se lasa sa alunece pe gat. Daca nu puteti sa sa suportati oul crud in gura, se poate freca cu o lingurita de miere sau putina pulpa de fructe. Micul dejun de serveste dupa aproximativ 1-2ore, si e recomandat sa fie compus din hrana rece. Persoanele cu ulcer sau anemie pot sa ia micul dejun in jumatate de ora. Nu se consuma cafea, alcool pe perioada regimului. Tratamentu se poate relua dupa trei saptamani in cazul adultilor si dupa trei luni la copii.

Curele de baza:
Pentru copii intre un an si trei ani:
Cura de 60 de oua in 30 de zile: Se pot administra cate doua oua zilnic.

Pentru copii intre 4 si 7 ani:
Cura de 60 de oua in 20 de zile: Se adminsitreaza cate trei oua zilnic.

Pentru copii intre 8 si 10 ani:
Cura de 90 de oua in 30 de zile: Se pot administra cate trei oua zilnic.

Pentru copii/adolescenti intre 11 si 15 ani:
Cura de 120 de oua in 32 de zile:
In primele patru zile - cate trei oua pe zi;
Intre a 5-a si a 30-a zi - cate patru oua pe zi;
In a 31-a zi - trei oua, iar in a 32-a zi - un ou.

Pentru adulti si adolescenti intre 16 si 18 ani:
Cura de 120 de oua in 26 de zile:
In primele doua zile - cate trei oua pe zi;
In a treia zi - patru oua pe zi;
Incepand cu ziua a patra, 24 - cate cinci oua pe zi;
In a 25-a si a 26-a zi se iau trei, respectiv doua oua pe zi;

Numai pentru adulti:
Cura de 240 de oua in 50 de zile:
In primele doua zile - cate trei oua pe zi;
In a treia zi - patru oua pe zi;
Incepand cu ziua a patra, pana in a 48-a zi inclusiv - cate cinci oua pe zi;
In a 49-a zi - trei oua pe zi;
In a 50-a zi - doua oua pe zi.

In functie de afectiune, se racomanda curele:
- ulcer 120 bucati
- tulburari digestive 120 buc
- arteroscleroza 240 buc
- astm bronsic 240 buc
- anemie 240 buc
- scleroza coronanina 240 buc
- colesterol 240 buc
- hipertensiune 120 buc
- rinichi 240 buc
- diabet 240 buc
- tbc 240 buc
- migrene 240 buc
- nevroze 240 buc
- boli de ficat 240 buc
- potenta 240 buc

marți, 5 iulie 2011

Oul de prepelita e mai sanatos decat cel de gaina pentru ca...

     
  fata de oul de gaina, cel de prepelita contine de 5 ori mai mult fosfor, de 7,5 ori mai mult fier, de 6 ori mai multa vitamina B1 si de 15 ori mai multa vitamina B2. Contine intregul complex de vitamine A, B, D3, E, plus calciu, zinc, sulf si potasiu.
    Oul de prepeliţă cântăreste  în medie circa 12g, fiind de 5 ori mai mic si este considerat singurul ou dietetic.

De ce sa crestem prepelite

In primul rand pentru calitatile deosebite ale oualor de prepelita si in al doilea rand pentru gustul deosebit al carnii.
Avantajele cersterii prepelitelor fata de alte pasari sunt multiple: spatiul mic de exploatare, cresterea rapida (atinge maturilaltea la 5-6 saptamani), cheltuieli minime pentru echipamente, procurarea usoara a puilor si tineretului, consumul mic de hrana, cantinatea mare si continua de oua (chiar 350 de oua pe an), rezistenta la boli (daca este ingrijita corespunzator nu are nevoie de nici un vaccin toata viata). Carnea si ouale sunt deosebit de valoroase, avand un continut scazut de grasimi si colesterol.

Medicii naturalisti recomanda aceste oua deoarece imbunatateste si regleaza   activitatea aparatului circulator, a digestiei, amelioreaza respiratia si functia reproductiva, actioneaza pozitiv asupra creierului, asupra sistemului limfatic si al celui imunologic, fiind indicate  si persoanelor care au un metabolism dereglat.Ajuta la formeaza neuronii din sistemul nervos central la copii si intarzie procesele degenerative de imbatranire. 
Are efect pozitiv in tratarea bolilor de rinichi, ficat si biliare, oftalmologice si ORL.Ouale de prepelita sunt valoroase in cresterea si dezvoltarea copiilor 
Reface organismul si regleaza nivelul zaharului din sange in caz de diabet